About

Mi is a tengeri evezés?

Hogyan került a nagy sportágak közé?

Erre talán a legjobban az úszósport, a röplabda, a labdarúgás vagy akár a kerékpározás adhatja a magyarázatot: az élsport egyre jobban eltávolodik az egészséges sportolás mindennapi élvezetétől, teljesítőképességeinktől, a szabadidő sporttól. Így alakult ki pl. a szabadvízi úszás, a strandröplabda, a teremfoci vagy strandfoci. „Az olimpiai evezés a sima vízen olyan, mint a közúti kerékpározás, míg a tengerparti evezés az óceánon, vagy szabad vizeken olyan, mint a hegyi kerékpározás.”

 Az evezésben pedig a tengerparti evezés – coastal rowing – válik egyre népszerűbbé.

Minden ilyen sport, amely szabadidő aktív töltésének érdekében, látszólag szabadabb pályákon, kevésbé szigorúnak tűnő játékszabályok mellett zajlik, egyre nagyobb teret hódít. A nézőközönség közelebb érezheti magát ezekhez a sportokhoz, hiszen szabad idejében is hasonlóképpen élvezheti a teljes kikapcsolódás, a testi-lelki regenerálódás örömét.

A tengerparti evezős verseny szabad vizeken, néhány bója kerülésével történik. Itt nem a síkvízi evezéshez használatos, kecsesebb, sokkal törékenyebb, ennek megfelelően jóval labilisabb kialakítású hajókat használják, hanem egy ettől igen eltérő építésű, nagy hullámzást is kibíró, strapabíró evezős hajókban szállnak vízre a versenyzők. A tengeri evezős hajóban bárki megtanulhatja az evezés csínját-bínját, mert a hajók stabilak, és nem kell olyan kifinomult technikai tudás hozzá, mint a síkvízi verseny evezéshez. Ilyenek például a LiteBoat különböző hajói is.

FISA versenylistáján két fajta tengeri evezős verseny szerepel

A szabad vízi, tengerparti evezés

Hossza a helyszíntől függően 6-8 km, 3-5 bójával kitűzött pályán. 

Beach Sprint (beach rowing) verseny

Általában homokos parton kb. 50 m futás a vízen előkészített hajóba ugrásig, a cca. 250 m távolságban elhelyezett bója megkerülésével visszaevezés a partig, kiugrás a hajóból és visszafutás a start-cél pontig. Egyszerre két azonos hajóosztály versenyzői küzdenek egymással, egyenes kieséses rendszerben. A pálya szabadon, a helyszíni adottságok szerint tűzhető ki.

About
Features
Features

Mindkét versenyen három hajóosztály indulhat: egypár, kétpár és kormányos négypár evezős hajók, férfi, női és vegyes csapatokkal. Lehet staféta versenyt is rendezni

Egy ilyen versenyen izgalmas egyben felszabadult hangulat uralkodik a parton és a vízen egyaránt.

Gallery

Ehhez a versenyhez speciális, strapabíró, a FISA által hitelesített (minimális súlyhatárnak megfelelő) tengeri evezős hajókkal lehet indulni. És ami a jó hír, ezek a hajók már itthon is beszerezhetőek! Liteboat egy olyan francia cég, melyek erre a versenyre specializálódott és magas minőségű, de ár-érték arányban az egyik legjobb hajókat készítik.

A nagy világversenyeken a szabadvízi tengerparti evezés versenyzői általában a helyszínen bérelnek speciális, tengeri versenyhez megfelelő hajókat.

A hazai evezős versenyzők körében igen kedvelt már a tengerparti evezős világbajnokságon való részvétel. A legjobb eredményünk 2008-ban a Verőci Lídia és Bende Zsófia (Mohácsi TE) páros által szerezett világelsőség volt. Simon Béla, Juhász Adrián páros 2011-ben is esélyesként indult, mivel az 2010-ben ezüstéremmel tértek haza, de bírói döntés következtében büntetőpontokat kaptak, mellyel elszálltak az esélyeik. 2014-ben, Szalonikiben Pétervári-Molnár Bendegúz, Papp Gergely, Vancsura Bendegúz, Csányi Péter és a kormányos Vancsura Bodó alkotta kormányos négypárevezős ezüstéremmel büszkélkedhetett. 2017-ben Juhász Adrián és Pétervári-Molnár Bendegúzzal Franciaországban szerezte meg az aranyérmet kétpárevezős hajóegységben.

De aggodalomra nincs okunk, hiszen mi magyarok is rendelkezünk egy tengerrel, a Balatonnal a Magyar Tengerrel.

A Balatonnál nem kell jobb helyszín a felkészülésre, ezzel is növelve esélyeinket az eredményes nemzetközi szereplésre. Célunk legyen pl. a Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó evezős életének felélesztése, e sportág népszerűsítése az evezős víziturizmus mellett.

Ezt a célt szolgálhatja a 2020. aug. 16-i Balaton átevezés is, ahol bárki elindulhat a helyszínen verbuvált, de evezni tudó csapatokban vagy egyedül. tengeri evezős hajóban a hullámzás nekünk nem akadály.

„Beachsprint” verseny hazánkban még nem volt. Az első, „ősbemutató” verseny, a koronavírustól függően már az idei versenyszezonban kerülhet sor, melynek szervezését már megkezdtük.

Tegyünk meg mindent e szép és szórakoztató sportág hazai elterjesztésében, úgy hajók, mint evezősök tekintetében.

Figyeld a versenynaptárunkat.

Gallery

KAPCSOLAT

A hajókat jelenleg Margitszigeten, Soroksári kis Dunán vagy Balatonlellén lehet megtekinteni, kipróbálni.

Küldj üzenetet:

hungary@liteboat.com

Telefon:

0630/9487233