2020.05.24. superadmin

Mi evezősök, mint az egyik legegészségesebb sport képviselői, izgalommal várjuk a FISA és a NOB döntését a tengeri evezés olimpiai sportággá avanzsálása tekintetében. Melyik versenyszámát vegye fel a NOB a 2024-es párizsi olimpia programjai közé?

Mi is a tengeri evezés?

Hogyan került a nagy sportágak közé?

A tengeri evezős verseny szabad vizeken, néhány bója kerülésével történik. Itt nem a síkvízi evezéshez használatos, kecsesebb, sokkal törékenyebb, ennek megfelelően jóval labilisabb kialakítású hajókat használják, hanem itt egy ettől igen eltérő építésű, nagy hullámzást is kibíró, strapabíró evezős hajókban versenyeznek. A tengeri evezős hajóban bárki megtanulhatja az evezés csínját-bínját, mert a hajók stabilak, és nem kell olyan technikai tudás hozzá, mint a síkvízi evezéshez. Ilyenek például a francia LiteBoat különböző hajói is.

FISA versenylistáján két fajta tengeri evezős verseny szerepel:

  • A szabad vízi tengeri evezés

    Hossza a helyszíntől függően 6-8 km, 3-5 bójával kitűzött pályán.

  • Beach Sprint (beach rowing) verseny

    Általában homokos parton kb. 50 m futás a vízen előkészített hajóba ugrásig, a cca. 250 m távolságban elhelyezett bója megkerülésével visszaevezés a partig, kiugrás a hajóból és visszafutás a start-cél pontig. Egyszerre két azonos hajóosztály versenyzői küzdenek egymással, egyenes kieséses rendszerben. A pálya szabadon, a helyszíni adottságok szerint tűzhető ki.

Mindkét versenyen három hajóosztály indulhat: egypár, kétpár és kormányos négypár evezős hajók, férfi, női és vegyes csapatokkal. Lehet staféta versenyt is rendezni

Izgalmas egyben felszabadult hangulat uralkodik a parton és a vízen egyaránt.

A hazai evezős versenyzők körében igen kedvelt már a tengerparti evezős világbajnokságon való részvétel. A legjobb eredményünk 2008-ban a Verőci Lídia és Bende Zsófia (Mohácsi TE) páros által szerezett világelsőség volt. Simon Béla, Juhász Adrián páros 2011-ben is esélyesként indult, mivel az 2010-ben ezüstéremmel tértek haza, de bírói döntés következtében büntetőpontokat kaptak, mellyel elszálltak az esélyeik. 2014-ben, Szalonikiben Pétervári-Molnár Bendegúz, Papp Gergely, Vancsura Bendegúz, Csányi Péter és a kormányos Vancsura Bodó alkotta kormányos négypárevezős ezüstéremmel büszkélkedhetett. 2017-ben Juhász Adrián és Pétervári-Molnár Bendegúzzal Franciaországban szerezte meg az aranyérmet kétpárevezős hajóegységben.

De aggodalomra nincs okunk, hiszen mi magyarok is rendelkezünk egy tengerrel, a Balatonnal a Magyar Tengerrel.

A Balatonnál nem kell jobb helyszín a felkészülésre, ezzel is növelve esélyeinket az eredményes nemzetközi szereplésre. Célunk legyen pl. a Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó evezős életének felélesztése, e sportág népszerűsítése az evezős víziturizmus mellett.

Ezt a célt szolgálhatja a 2020. aug. 16-i Balaton átevezés is, ahol bárki elindulhat a helyszínen verbuvált, de evezni tudó csapatokban vagy egyedül. tengeri evezős hajóban a hullámzás nekünk nem akadály.

„Beachsprint” verseny hazánkban még nem volt. Az első, „ősbemutató” verseny, a koronavírustól függően már az idei versenyszezonban kerülhet sor, melynek szervezését már megkezdtük.

Tegyünk meg mindent e szép és szórakoztató sportág hazai elterjesztésében, úgy hajók, mint evezősök tekintetében.

, ,